Bærekraftig skolematprosjekt i Meråker

Skolen, pensjonistene og den lokale kjøpmannen er treenigheten som danner fundamentet i skolematprosjektet i Meråker. Prosjektleder er Ann Karin Brenntrø, fagutdannet kokk med flere tiårs erfaring fra restaurant- og storkjøkken. Hun er driftig, storkjæfta, raus og framoverlent. 

God start på dagen

Det er frokosttid og et 20-talls elever er samlet. Stemningen er dempet, rolig, slik en god start på dagen kan være. Det spises, prates og ingen sitter med bøyd nakke og stirrer i en mobilskjerm. Måltid og fellesskap står i fokus. Når tallerkener og glass er tomme, bæres de ut på kjøkkenet og settes i oppvaskmaskina. Uten unntak, takkes det for maten. De voksne på kjøkkenet har godord og ønske om en fin skoledag til alle. Når Unge kokkers skribent besøker skolen, er det nest siste dag før sommerferien.

– Det er færre her i dag enn på en vanlig torsdag, sier prosjektleder Ann Karin Brenntrø. På det meste har vi hatt inntil 70 til bords. Da tas flere rom i samme fløy i bruk. Vi endte opp med et rent gutte-frokostrom. Tenk det, gutter fra 5.-10.klasse starter dagen sammen over et måltid smiler hun stolt.

– Ja, også er det mobilforbud her under måltidene, legger hun til. Bare mat og drikke skal være på bordet. Mobiler er for knekkebrød å regne om de tas fram ved bordet.
– Elevene vet jeg mener alvor, noen har faktisk erfart å få pålegg på «knekkebrødet» sitt, ler den energiske prosjektlederen.

Prosjektet omfatter fruktordning for 1.-4.trinn tirsdag – fredag, frokosttilbud til 5.-10.trinn alle dager med brødmat, havregrøt og yoghurt, smoothie – alt hva varetilgangen tillater. Pop up lunsj blir det i kantina i ungdomsskolebygget så ofte varetilgangen tillater det. Da lages supper eller salat.

– Vi utnytter alt vi får fra nærbutikken, forteller prosjektlederen Av og til må vi supplere med litt frukt eller pålegg får å ha nok til alle. En årlig råvarekostnad på i underkant av 55.000,-må være akseptabelt i forhold til elevtallet på 267. 

Tekst: Gunn S. Solberg

Foto: May Heidi Strid, Gunn S. Solberg

Unge Kokker sier:
Skolemåltidet er mulig for alle skoler å gjennomføre. Vi sitter i kompetansegruppen for skolemåltid i Trøndelag.
Om du lurer på hvordan du kan gjennomføre på egen skole – send en mail til: Gita@ungekokker.no