Matambassadør

Ung til ung

Ung-til-ung

Barn og unge involveres sjelden i utvikling av folkehelseprosjekter og metodene som brukes i  barne- og ungdomsmedvirking er ofte utviklet av voksne. Unge Kokker står i en særstilling og formidler en metode utviklet av unge for unge. Kursene våre er basert på unges perspektiver om hvilken type mat de ønsker å lære seg å lage og hvordan dette best kan læres bort til andre barn og unge. Ungdommen har selv definert hva en matambassadør er, og hvilke oppgaver en matambassadør skal ha.

Vi ser det som viktig å stadig videreutvikle ung-til-ung-metoden og samarbeider derfor med forskningsmiljøer som er eksperter på involvering av barn og unge, slik at vi sikrer at kunnskapen vi deler er basert på barnas behov.

Matambassadør

De unge ønsker at matambassadører skal være personer som inspirerer og lærer andre om helse, livsstil og hvordan de kan ta sunne og bevisste kostholdsvalg. De vil også at matambassadører skal formidle at matlaging er kreativt og morsomt, og at et matkurs enkelt kan holdes for venner på klubbhuset eller hjemme.

Kursing av matambassadørene gjennomføres av våre profesjonelle kokker som gjennom teori og praksis lærer deltagerne hvordan og hvorfor spise sunt. Klubbmedarbeidere/trenere/foreldregrupper involveres i planlegging og gjennomføring av kursene. Matambassadørenes pensum er basert på helsedirektoratets kostholdsråd, og utviklet i samarbeid med Trondheim kommune, klinisk ernæringsfysiolog, samt pedagoger. Målet er at ungdom på en lettfattelig måte skal lære om enkle kunnskapsbaserte folkehelseprinsipper som er overførbare til eget kosthold og enkle å formidle til andre unge i nærmiljøet.

I tillegg til opplæring i kosthold og hvordan lage sunn mat, har kursene fokus på barn og unges psykiske og fysiske helse. Vi formidler kunnskap om søvn og konsentrasjon, at mat og drikke er kroppens bensin, og vi skaper en dialog om mat og følelser. Våre erfaringer er at barn og ungdom genuint er opptatt av dette og når deltagerne er ferdig på kurset drar de hjem med en forståelse av; når jeg spiser frokost får jeg bedre konsentrasjon på skolen; jeg får mer energi når jeg spiser en smoothie til lunsj, før jeg drar på trening eller finner på noe med kompiser; maten jeg spiser påvirker humøret mitt.

Unge Kokker har 10 års erfaring med formidling av matkunnskap og folkehelse for barn og unge i hele Norge. Vi har som utgangspunkt i alle våre kurs at kunnskapsbasert matglede er vårt hovedvirkemiddel. Vi møter barn og ungdom der de er i læringskurven, og bruker aldri pekefinger, men fokuserer på matglede.