Erik og Ellen’s karantene kokkeskole: Vi lager Pizzasnurrer

Erik 12 år fra Arendal lager pizzasnurrer fra bunnen av.

Hva kan du gjøre når du kjeder deg? Jo, bake sunne pizzasnurrer! 

Vi er Erik og Ellen, og vi bor, i hvert fall annenhver uke, under samme tak. For å gjøre dagene litt mindre kjedelige i disse corona-tider, så har vi startet dette prosjektet, hvor vi ønsker å lære andre barn og unge å lage sunn og enkel mat! Hver uke vil det komme en ny oppskrift som alle kan få til. Kanskje du også kan lage noe godt til deg og familien din når du kjeder deg? Oppskriftene våre baserer seg på oppskrifter fra Unge kokker, og de er kjempegode og lette å lage. 

Den første oppskriften vi tester ut er pizzasnurrer – uten kjøtt, men som smaker som om de har det! Egentlig hadde vi tenkt å lage disse forrige uke, men etter å ha vært på butikken tre forskjellige dager, var det tomt for mel på grunn av voksnes hamstring av mat! ☹. Først på fredag fikk vi tak i mel. 

Det første vi gjorde var å lage gjærdeigen.  Den består av: 

½ pakke tørrgjær 

3 dl lunkent vann
1 ss olje (eller flytende margarin)
½ ts salt
1 ½ dl sammalt hvete, grov
Ca 6 dl hvetemel

Først heller man alt det som er tørt (tørrgjær, salt og de to meltypene) i en bolle og rører det sammen i et minutt eller så. Deretter heller man i litt og litt av vannet samtidig som man rører. Å røre sammen deigen med vann kan være litt tungt, så det kan hende at du må spørre noen om hjelp. Det går også an å bruke eltemaskin, men det brukte ikke vi. Etter at man har rørt deigen godt sammen heller man ut litt mel på bordet eller på kjøkkenbenken, og så elter man deigen. Det vil si at man knar deigen hardt, og det bør man gjøre i ganske mange minutter helt til man kan strekke deigen mellom hendene og den ikke sprekker selv om den er ganske tynn. Dette kalles ofte for ”tyggegummitesten”. Vi knadde deigen vår i cirka ti minutter, og deigen. Så satt vi deigen til heving på kjøkkenbordet i cirka 30 minutter. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen mens den hever. 

Så begynte vi å lage fyllet. 

Fyllet består av: 

6-7 spiseskjeer cottage cheese
2 spiseskjeer olje (vi brukte olivenolje)
1 rød chili, finhakket og uten frø
15 marinerte soltørkede tomater, grovhakket
Chili og soltørkede tomater kan byttes ut med et glass med rød pesto
1 ½ ts pizzakrydder (vi brukte oregano)
15 store blader basilikum, hakket (eller 2 teskjeer tørket basilikum om du ikke har fersk)
2-3 fedd hvitløk
1 dl pinjekjerner eller solsikkekjerner
2 dl revet hvitost

Først tok vi i cottage cheese i en bolle og rørte inn oljen. Deretter blandet vi inn resten, altså chili, soltørkede tomater, krydder, urter og hvitløk. 

Å kutte og blande fyllet tok omtrent en halv time, og da hadde deigen vokst til dobbelt størrelse, noe som vil si at den var ferdig! 

Igjen tok vi litt mel på bordet. Deretter:

Pizzasnurrene ble utrolig gode! Erik mener det smaker som om det er bacon i dem, men det er det jo ikke. Disse er sunne og like gode (eller bedre) som pizzasnurrer med kjøtt i, og de var lette å lage! 

Vi var fire stykker som spiste pizzasnurrene, og de forsvant i en fei. Neste gang skal vi lage dobbelt så mange, for pizzasnurrene er kjempefine å ha som turmat. Bare pakk dem inn i folie og varme dem på bål eller grill, og så er de som rykende ferske igjen! 

Hvorfor er disse pizzasnurrene sunne og gode?

Hvem er Erik? 

Erik 12 år

Jeg er 12 år og går på Birkenlund skole i Arendal. Eller det vil si – vanligvis går jeg der, men nå har jo alle ”hjemmeskole”. Hjemmeskolen har bare vart i 2 uke nå, men hver dag denne uka har jeg blitt ferdig med leksene i tolvtiden. De andre i huset sitter med hjemmeskole eller har hjemmekontor helt til tre-fire-tiden, og det kan være ganske kjedelig, særlig fordi jeg jo ikke kan leke med kompisene mine. Denne uka har jeg stort sett bare spilt basket utenfor huset for meg selv eller gamet. Nå har jeg og Ellen bestemt oss for å ha et prosjekt sammen – å lage sunn og enkel mat  som alle kan få til. 

Hvem er Ellen?

Ellen Ersfjord, Forsker

Jeg jobber på sykehuset i Trondheim som forsker på et senter som heter Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon. Her jobber jeg vanligvis mye med folkehelsearbeid for barn og unge. I flere år har vi på senteret hatt en satsning som heter «Blimedno», hvor målet er å utvikle metoder slik at barn og unge både blir hørt og får faktisk medvirkning i lokalt, regionalt og nasjonalt folkehelsearbeid. Jeg har også samarbeidet mye med Unge kokker, som er opptatt av å lære barn og unge og andre sårbare grupper i samfunnet om hvordan lage enkel, sunn og god mat. Akkurat nå er det litt vanskelig å jobbe aktivt med folkehelsearbeid fordi alle jo må være hjemme for tiden. Derfor bestemte Erik og jeg oss for å lage en karantene-kokkeskole for å spre litt matglede og matlærdom. Vi håper at mange prøver oppskriftene vi legger ut!