Erik og Ellen’s karantene kokkeskole: Vi lager sushi

Går det an å lage sushi selv? Ja, og det er kjempeenkelt!!

Hos oss er alle kjempeglade i sushi, og det er noe vi har savnet veldig de siste tre ukene. I Unge Kokkers oppskriftshefte fant vi oppskrift på både nigiri, makiruller og uramaki, og bestemte oss for å prøve å lage sushi selv. Vi mistenkte at dette kunne være ganske komplisert, og Erik foreslo derfor å bare lage nigiri-sushi med laks på. Det viste seg å ikke være vanskelig i det hele tatt! På matbutikken fant vi alt vi trengte: Sushiris (som er en rundkornet ristype og den eneste man kan bruke til sushi, fordi den er klissete nok til å henge sammen), en stor salmalaks, sushieddik, soyasaus, wasabi på tube og et glass med syltet ingefær. Vi valgte å ikke bruke annen fisk enn laks, både fordi vi alle er veldig glad i det, og også andre fisketyper skal fryses i fryseboksen i minst et døgn først før man bruker dem til sushi. 

Hygiene er viktig når du skal lage mat med fisk og spesielt med rå fisk. Vask hendene før du begynner, gjerne skyll inni mellom og vask deg godt når du er ferdig. Det er også viktig å holde arbeidsplassen ryddig – da er det enklere å holde rent.

Det første vi gjorde var å lage risen. Det var ikke vanskelig, men sett av litt godt med tid (risen tar cirka 1 time fra start til slutt). Her er en oppskrift til fire personer: 

Etter at risen var avkjølt tok vi på oss hansker, for risen er temmelig klissete, og vi fant ut at den var mye enklere å jobbe med når vi hadde hansker på oss. Vi formet så risen som små rektangler. Av sushirisen vi hadde laget fikk vi til sammen fire tallerkener med 10 risbiter på hver tallerken. Pass på at du ikke lager for store risbiter, de skal være akkurat passe store slik at man klarer å spise én bit med fisk på i én jafs. Deretter kuttet vi opp salmalaksen i tynne skiver, før vi plasserte laksen på toppen av risbitene. 

Siden vi hadde kjøpt en veldig stor salmalaks, så fikk vi litt fisk til overs. Erik foreslo da å fordele resten av fisken som sashimi (som bare er laks uten risen under) på hver enkelt tallerken. 

Deretter dekket vi bordet med ferdige tallerkener med sushi og sashimi, og satt frem skåler til soyasaus, soyasausen, wasabi og syltet ingefær. Deretter gumlet vi i oss. Alle var enig om at dette var noe av den beste sushien vi har smakt! Både risen og fisken var perfekt og smeltet i munnen! Vi ble enige om å lage sushi igjen allerede neste helg. Prøv selv da vel! 

Oppskriften fra A til B: