290 elever har testet gratis skolemat i Trøndelag

Vi liker å lage mat sammen – elever ved Stadsbygda skole

Unge Kokker har deltatt i et spennende prosjekt hvor vi testet gratis skolemat på utvalgte skoler. Bakgrunnen for prosjektet er at man ønsker å undersøke om gratis skolemat kan bidra til bedre kosthold, bedre læring, bedre læringsmiljøet, samtidig som det er økonomisk bærekraftig. Effekten og erfaringene av prosjektet er samlet inn ved spørreundersøkelser, man har gjennomført oppmerksomhetstester og intervju med enkeltpersoner og fokusgrupper. 

I Trøndelag har Unge Kokker samarbeidet med Røros Skole og Statsbygd Skole, og totalt 290 elever har fått servert gratis skolelunsj.  

Prosjektet gikk over 2 uker, og man har hatt skolelunsj hver dag i prosjektperioden.

I uke 1 har Unge Kokker ved kokken Rune Sandø hatt hovedansvaret. Rune har lært elever og lærere de ulike rettene slik at de i uke 2 har hatt kunnskap til å planlegge og gjennomføre skolelunsjen selv. For å gjennomføre prosjektet har man frikjøpt lærere/annet personell samt dekket utgifter til mat.  

På Røros Skole brukte vi det gamle skolekjøkkenet. Her var det 3 stasjoner hvor maten vart servert. På Statsbygd Skole brukte vi Samfunnshuset som lå rett ved skolen. 

Vi fikk gode tilbakemeldinger fra elevene om at de likte maten og det var svært lite rester igjen. 

Vi serverte smakfulle, enkle og næringsrike retter som: havregrøt, grønnsakssuppe, gulrot- og ingefærsuppe med hodekål, fiskegryte med karrisaus og chili sin carne. 

“Vi har møtt stor entusiasme for prosjektet med engasjerte elever, og veldig flinke mat- og helselærere.” 
Rune Sandø, Unge Kokker

Vi vil takke Røros Skole og Statsbygd Skole for godt samarbeid!

Prosjektet er et samarbeid med Folkehelseinstituttet, Geitmyra Mat og Kultursenter og Unge Kokker. 

Prosjektet ble støttet delvis av Gjensidigestiftelsen. 

Skolemat er digg sier elever ved Røros skole.