Ron Foto i samarbeid med Unge Kokker

På bildet: Ron Rokhaug

Ron Rokhaug bidrar til at Mat og helse elever får digitalt undervisningsmateriell i hele Trøndelag.
Unge Kokker kan dessverre ikke møte barn og ungdom som vi pleier og vi har derfor brukt de siste ukene til å lage filmer som skal brukes i undervisning i Mat og helse og til inspirasjon. Produksjon av filmene er støttet av Gjensidigestiftelsen, og vi gleder oss til å fortsette å inspirere dere til å lage god og sunn mat. 

Til å lage filmene har vi fått god hjelp fra Ron Rokhaug og vi er litt nysgjerrig på gutten bak kameraet, så vi slo av en prat med han.

Ron (19 år) fra Leksvika går siste året på Ole Vig Videregående skole og tar VG3 Media og Kommunikasjon. Det er travle dager, men heldigvis har han hatt tid til å lage filmer sammen med oss. 

Ron har eget firma som heter Ron Foto, og han har allerede vunnet en del priser, bla. Beste Ettminuttsfilm Ung på Minimalen Kortfilmfestival i 2019. 

Han forteller at oppdraget til Unge Kokker har vært annerledes enn andre oppdrag, fordi det er så mange detaljer som skal klaffe når man jobber med mat. Det er viktig å få vist frem hele prosessen med matlagingen og da er ofte små detaljer avgjørende. Planlegging og redigering er kanskje 80 % av jobben og selve filmingen kun 20 %.

“Du kan ikke kutte opp samme tomaten flere ganger, så alt bør planlegges ned på detaljnivå.” 

En annen ting er at du må følge ekstra godt med på hva som både gjøres og sies. Om kokken sier noe feil, blir det stopp og nytt opptak må gjøres.  

Han sier også han har lært noen triks om matlaging underveis, og at han likte veldig godt woken som ble laget.

“Smoothien Hulken var også utrolig god. Den overrasket meg skikkelig, for jeg hadde ikke forventet den smaken når jeg så fargen.” 

Ron er glad i å lage mat selv. 

“Jeg liker å eksperimentere med forskjellige smaker og tilberedningsmetoder, og akkurat nå er det kylling som er favoritten”. 

Når vi spør om han har et drømmeoppdrag svarer han at han har lyst til å jobbe med spillefilm og tv-program. 

“Jeg ønsker å jobbe med flinke folk. Da kan jeg lære mest mulig.”

Han forteller at for å lage filmer om matlaging trenger man ikke dyrt utstyr og at du fint kan lage ok filmer med mobilen. 

“Det blir selvsagt bedre kvalitet på f.eks. lyd når du har skikkelig kamera, og da blir også redigeringsjobben enklere.”

Tips til andre som vil filme matlaging:
1. Planlegg godt
2. Få med mest mulig av detaljene i prosessen. 
3. Pass på at det som sies passer sammen med det som gjøres
4. Unge Kokker takker for godt samarbeid!

Vi anbefaler at du sjekker ut sidene til Ron:

Rons Facebookside

Rons Portifolio

Rons Instagram