Erik damper blåskjell på Tv2 nyhetene

Erik (12) fra Arendal inspirer hele Norge til å spise mer sjømat!

En del av dere kjenner nok igjen Erik fra Arendal etter mange fine innlegg på hjemmesiden og Instagram kontoen vår. Han har gjennom koronatiden inspirert mange barn og unge til å lage god og næringsrik mat. Sammen med Ellen har han vist oss med tekst og bilder hvordan du kan lage maten, både pizzasnurrer og sushi er noe av det som har stått på menyen. 

Nå har han inspirere hele Norge, det etter besøk av et team fra TV2 som fulgte han gjennom kokkeleringen av blåskjell, og innslaget ble vsit på 21-nyhetene fredag 8 mai. Vi har fått rapport om god stemning og ikke minst veldige gode blåskjell. En av journalistene som laget innslaget fikk også testet blåskjell for første gang, og vi journalisten likte den gode maten til Erik. 

Arbeidet som Erik gjør, er utrolig viktig av flere grunner. For det første så viser han hvor lett det er å lage mat og ikke minst sjømat. For det andre så vet vi at unge blir ofte lettere inspirert av andre unge. En av Unge Kokkers grunnpilarer er ungdomsmedvirkning, som vil si at unge lærer unge å lage mat, og Erik er en veldig god ambassadør for nettopp denne metoden. En tredje viktig faktor er at undersøkelser viser at barn og unge spiser for lite sjømat. Norske åttendeklassinger spiser 210 gram søtsaker i uken, og kun 168 gram fisk. Til sammenligning får de i seg 875 gram kjøtt. (Ungkost, 2016). Dette medfører f.eks. at mange unge får for lite vitamin D, sunne fettsyrer og jod. Begge deler kan få uheldige konsekvenser for helsen.

Dette er bekymringsfullt fordi de unge er i en fase i livet hvor riktig næring er viktig for vekst, konsentrasjon og søvn. 

Unge Kokker har tidligere i år gjennomført en kursserie for å inspirere unge til mer kosthold med mer sjømat. Våre erfaringer fra kurset «Mat fra havet» er at så å si alle barn og unge liker fisk, og kanskje spesielt om de blir involvert i matlagingen. 

Det som er ekstra hyggelig er at vi ser på evalueringer vi gjennomfører en måned etter kurset at så mange som 48,7 % sier at de lærte noe nytt på kurset som førte til at de endret kostholdsvaner i hverdagen.

Klar-ferdig-spis!

Derfor er vi ekstra stolte av Erik og den jobben han gjør for å inspirere andre unge til å spise mer sjømat.  Vi har nå gledet oss innslag på 21-nyhetene på Tv2, og ikke minst til flere gode retter fra Arendalsgutten. 

Har du lyst å prøve ut Erik’s dampede blåskjell?


Her er oppskriften:

ERIK OG ELLENS CORONA-KOKKESKOLE: BLÅSKJELL!

Erik måtte nettopp levere en skoleoppgave om blåskjell, og da fikk han utrolig lyst på blåskjell. Selv om det er på slutten av sesongen med blåskjell (ifølge Erik), velger vi likevel å dele oppskriften vi brukte. Blåskjell er verdens enkleste ting å lage, og den varianten vi laget kan ha det som lunsj (dersom du har en brød til) eller som en forrett. Vi hadde den som forrett, med reker som hovedrett (nam!!). 

Oppskriften er slik: 

1 kg blåskjell
2 charlottløk
3 fedd hvitløk
1 stk stor rød chili
Et par kvister persille
2 dl syrlig eplejuice (gjerne økologisk)
2 ss olje
1/2 stk lime

Det første vi gjorde var å skrubbe blåskjellene. Det er viktig å kontrollere at alle blåskjellene er tett lukket eller i hvert fall lukker seg når du kakker på dem. De som ikke lukker seg skal man ikke bruke (kast dem!). Deretter kuttet vi opp charlottløk, hvitløk og chili og surret dette litt i olje i en gryte til charlottløken ble myk, men ikke brun. Så tilsatte vi blåskjellene og lot alt dampe i 4 minutter. Etter at vi hadde sjekket at alle skjellene hadde åpnet seg, tok vi i hakket bladpersille, saften av lime og eplejuice, og ga det hele et oppkok. Ferdig! Såååå enkelt og sååå godt!

Ønsker du tips og inspirasjon til gode fiskeretter ta gjerne en titt på Instagram kontoen vår eller i oppskriftsheftet vårt. Vi kan anbefale vår tacolaks i wraps, og kan fortelle at den er en hit på alle kursene våre. 

Referanse:

UNGKOST 3 – En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. – og 8. klasse i Norge, 2015, Oslo, 2016
Link Ungekost 3