ER UNGE VERSTINGER PÅ MATSVINN?

I følge en undersøkelse gjennomført i mai 2020 er unge i aldersgruppen 18 til 25 år ikke like bevisste på matkasting som resten av befolkningen. Våre erfaringer er at unge er interessert i å øke sin kunnskap om matsvinn, og det er akkurat det vi i Unge Kokker jobber med.

Den landsdekkende undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Too Good To Go blant 1061 respondenter. Den undersøker blant annet om koronakrisen har påvirket det norske folks matvaner og holdninger til mat.

Spørsmålet som ble stilt om matsvinn var: «I hvilken grad har du et bevisst forhold til det å kaste mat?». Hele 40 prosent av befolkningen som helhet svarer «i stor grad», mens kun 25 prosent av personer i aldersgruppen 18 til 25 år svarer det samme. Det er også flere unge som stiller seg nøytrale til spørsmålet.

På den annen side tyder undersøkelsen på at unge har fått en positiv holdningsendring til mat etter koronakrisen. Funnene viser at de unge kaster mindre mat enn før koronakrisen. Det er også hele 78 prosent av ungdommen som er blitt mer bevisste på at enkeltpersoners handlinger er viktige for å løse store kriser på samfunnsnivå, noe som kan love godt for bekjempelsen av matsvinn.

Unge Kokker brenner for å redde mat og har i sommer rigget opp Matredderhuset i Trondheim sentrum sammen med 16 ungdommer. Ungdommen representerer fremtiden, og gjennom Unge Kokkers ung til ung metode har unge Matredderguider spredd informasjon og inspirasjon om å redusere matsvinn til barn, ungdom og voksme i Trøndelag sommeren 2020. Nesten 3000 besøkende var innom Matredderhuset i løpet av juli og kan nå spre budskapet videre om det viktige miljøproblemet; matsvinn. 

Gjentakende tilbakemeldinger fra de besøkende var «Inspirerende, interessant og gøy!». De fikk tips og triks til hvordan de kan bruke slappe og myke grønnsaker, slappe urter og frukt og matvarer som er gått ut på dato. Besøkende fikk smaksprøver og kan bekrefte at smoothies, supper og vafler laget av ingredisenser som ellers hadde blitt kastet. Er gode eksempler på matretter hvor en enkelt kan redde mat og som også smaker veeeldig godt!

Vil du være med å redde mat?

TIPS FOR Å UNNGÅ MATSVINN: 

1. Lag matbudsjett

2. Lag handleliste

3. Ikke kjøp mer enn du klarer å spise

4. Få oversikt over hva slags mat du kaster

5. Se, lukt og smak før du kaster varer

6. Vær kreativ med restene

7. Avkjøl middagsrester raskt, putt i tett boks og sett kaldt

8. Kjøp nedsatte varer og datovarer

9. Ha en «spis snart»-hylle i kjøleskapet

10. Spør om doggybag på restaurant

Kilde: Too Good To Go

Ta en titt på facebooksiden vår eller Instagram-kontoen vår, og du finner mange tips om hvordan du selv kan lett redde mat som ellers blir kastet i sunne, enkle og smakfulle matretter. 

Bli en matredder du også!