Hybelmat er billig og enkelt laget fra bunnen av

Pizza, nudler, havregryn
– hva tenker du på når du tenker hybelmat?


Henning Skaldehaug på 16 år er 4H’er og fra Bodø. Har nettopp flyttet på hybel i forbindelse med skolestart og er genuint opptatt av god mat. Han mener hybelmat både kan være sunt, billig, smakfullt og kanskje viktigst av alt; enkelt å lage!

Henning vil vise andre ungdom hvor enkelt det kan gjøres og har laget en video av matlagingsprosessen sin. Der lager han mat på studentbudsjett for å vise hvor enkelt det kan gjøres.


«Å lage mat fra bunnen av er veldig enkelt. Maten blir ofte sunnere, smaker bedre og du kan spare penger. Middagsoppskriften kan brukes til base hvor du kan bytte ut ingredienser etter hva du vil ha, alt etter hva du liker, hvor lang tid det skal ta, laktosefritt osv.».

Henning er glad i sjømat og bruker mye fisk, grønnsaker og urter i matlagingen sin. «Det er råvarer vi burde bruke mer av. Mye kan du også høste eller fiske selv!»

Som mange andre unge studenter bor han i kollektiv og sier at det går mye «grandis» til mat i huset. Selv er han veldig glad i fisk og vil vise andre ungdom hvordan en enkelt kan bake grønnsaker og fisk i ovnen til middag. Til dessert vil han lage en liten bær-is med frosne bær og melk.

Hvordan startet din interesse for mat?

«Jeg er veldig glad i god mat. Og jeg tenkte det at om jeg skal fortsette å spise god mat så må jeg lage det selv. Jeg hadde ganske høye ambisjoner da jeg først startet, og brukte Gordon Ramsey til inspirasjon. Samboeren til mamma har også mye kunnskap og holdninger til mat som en profesjonell kokk, så han har bidratt til interessen min. Ellers har jeg fått veldig mye inspirasjon fra internett!».

Hvorfor synes du det er viktig at barn og ungdom lærer seg å lage smart mat fra bunnen av?

«Det er skremmende at vi nordmenn spiser så mye ferdigmat som er dårlig for kroppen. Det gir ikke næringsstoffene du trenger, men mye av det man ikke trenger så mye av!».

Henning er heller ikke begeistret for trenden med at ungdom ikke liker fisk. «Fisk som er så godt! Jeg vil vise andre ungdom hvor mye matglede sjømat og fisk kan gi!».

Vi i Unge Kokker har blitt kjent med Henning gjennom 4H Nordland og gleder oss over hans engasjement 🙂

Hennings fisk og grønnsaker bakt i folie

3 porsjoner

1 liten rødløk
2 stk gulerøtter
1 stk sjalottløk 
– dette kuttes i staver
En halv brokkoli kuttes i små buketter
300 gram sei
300 gram laks
– kuttes i 2 x 2 cm terninger
Soyasaus, olje og litt smør
Litt salt og pepper

Smør olje på grillfolie og brett opp kantene til en skål

Legg fisketerningene og grønnsakene på folien, og ha smør og soyasaus over

Dryss over salt og pepper og brett sammen folien og legg pakken på varm grill eller i stekovnen på 225 grader.

Stekes i ca 10 min. 

Lages like lett på bål som i stekovnen – Hilsen Henning