Trøndelags ungdom lager suppa si sjøl!

På Hitra: Ungdommer lager mat fra bunnen av med lokale råvarer. Bilder krediteres Unge Kokker og Tonje Selvåg Hitra/Frøya Lokalavis

Politikere, næringsliv, produsenter m.fl jobber aktivt med å fremme Trøndelag som matfylke. Noe som er et svært viktig arbeid, men vi Unge Kokker sier at vi kan ikke kalle Trøndelag for matfylke eller europeisk matregion, det med bakgrunn i mangel på barn og ungdomsmedvirkning. For å kunne faktisk kalle oss et matfat så er det helt nødvendig å ha med seg barn og ungdom på laget. Vi må jobbe fra bunnen av med involvering, identitet- og relasjonsbygging med regional mattradisjon og lokale råvarer. Om ikke så fortsetter vi å skape et luftslott uten et solid fundament. 

I 2022 har Trøndelag fått status som European Region of Gastronomy. 

Unge Kokker har i høst invitert ungdom i Trøndelag til å si: «Vi er med!» og delta i prosjektet «Lag suppa di sjøl» hvor de kan vise hva de mener er smart og smakfull mat fra Trøndelag.

I Unge Kokkers verden henger et sunt kosthold, en god helse og ivaretagelse av miljøet, tett sammen med smaksrik og spennende mat. “Lag suppa di sjøl” handler om å komponere egne supper fra bunnen av med bruk av lokale og kortreiste råvarer. Unge Kokker har fokus på ungdomsmedvirkning og retter prosjektet mot mat- og helse elever på 9. trinn i Trøndelag. Ungdommen vil delta i diskusjoner rundt temaene lokal og bærekraftig mat, mattradisjoner og matsvinn, samt lage supper fra bunnen av ved bruk av lokale råvarer. Suppe er også en perfekt måte å bruke opp slappe grønnsaker på, og med det redusere matsvinn. Elevene skal utforske ulike råvarer og smaker som vil resultere i smakfulle, sunne og bærekraftige supper. 

11  kommuner i Trøndelag deltar i prosjektet og skal gjennomføre en smakskonkurranse, hvor én vinneroppskrift skal kåres på hver skole. Hver skoles vinneroppskrift publiseres i et oppskriftshefte som gjøres tilgjengelig for alle barne- og ungdomsskoler i Trøndelag.

Ungdommers mening er viktig og gjennom sin deltagelse vil de formidle hva de mener smaker godt, vise hvor enkelt man kan gi å nytt liv til grønnsaker som ellers hadde blitt kastet og hvordan en kan bruke lokale råvarer fra Trøndelag. Gjennom Unge Kokkers prosjekt «Lag suppa di sjøl» er elever fra hele regionen med som forbilde for barn og ungdom i hele Norge og setter Trøndelag som matfylke på kartet.

20 oktober feiret vi kokkens dag med kick-off med ungdommer på Hitra. Her ble det kokkelert og valgt ut en vinner suppe som skal formidles ut til barn og ungdom i Trøndelag og gjennom vårt nasjonale nettverk.

Prosjektet støttes av Sparebanken 1 Midt-Norge.

Til diskusjon:
Hvordan skal vi kunne kalle oss et matfylke, uten at man jobber fra bunnen, med ungdommene, som er de som skal videreføre regional mattradisjoner og lokale råvarer?

Bilde krediteres Tonje Selvåg Hitra/Frøya lokalavis