#BliMed2021

Blimed2021 Unge Kokker


En viktig del av arbeidet til Unge Kokker er ungdomsmedvirkning.
Dette grunnmuren i alt vi gjør, og i prosjektet Bli Med 2021 vil vi løfte frem engasjerte ungdom i sosiale medier.
Over 400 ungdommer er med og bidrar. De vil motivere barn og ungdommer innenfor temaer som smart mat, fysisk aktivitet, folkehelse og psykisk helse

Elevene ved Trondheim katedralskole er også med! Vi har tatt en prat med Danielle (16), Paula (16), David (16) og Leander (17) ved 2IB som ønsker å inspirere andre unge til å lage sunn og god mat. De bidrar som matambassadører i forbindelse med emnet Creativity, Activity, Service ved IB-linjen. Her har de laget mat, filmet og redigert videoer til bruk i sosiale medier. De vil også bidra under Folkehelse- og livsmestringsuken.

Fra venstre: Leander

Sosiale medier er viktig for ungdom

Alle fire er enige i at sosiale medier er viktig for å nå ut til ungdom. De trekker frem plattformer som Youtube, Instagram og Tiktok hvor de finner inspirerende matlagingsvideoer. “Vi er alle eksponert for sosiale medier og bruker mye tid der”, sier Danielle. Elevene understreker at tid er verdifullt og mange kan bli utålmodige, så det er en fordel om videoene er “right to the point”


Blir du med å dele matlagingsvideoer i SoMe?
Her er noen tips fra elevene ved 2IB på Trondheim Katedralskole:


Det beste med å lage mat fra bunnen

De mener at den største utfordringen for ungdom som vil lage mat fra bunnen er at mange tenker det er dyrt, vanskelig og tidkrevende. Slik trenger det ikke å være! Paula sier at det er helt OK å velge enkle løsninger, særlig i starten. Du trenger ikke lage de mest avanserte gourmetmåltidene. “Bare prøv!”, sier Leander. “Start veldig enkelt med for eksempel å bake muffins eller lage en toast, og bygg på derfra».

Matambassadører Paula og Danielle mener også at jo mer du lærer om matlaging, jo enklere blir det: “Noen ganger er det bare å kutte opp noen grønnsaker og ha det i en food prosessor, så har du en suppe”.

Ifølge ungdommene er det beste med å lage sin egen mat fra bunnen at man lærer nye ting, man opplever mestringsfølelse, blir mer selvstendig og lærer mer om hva maten inneholder og hva som er smart mat for kroppen. “Du får en følelse av mestring når du lager din egen mat uten hjelp”, sier Leander. Alle er enige i at det er viktig å vite litt om hva maten inneholder og hva som er bra for oss. Sunn mat smaker jo godt!

“Å spise sunt, men samtidig ting som smaker godt – det er perfekt.», sier Paula.

“Du kan lage kjempegod mat som også er veldig sunn, som jeg tror er hovedpoenget med å være Matambassadør. Det sammen med å motivere andre”, sier Leander.

Bli med, du også!

Ungdommene har en oppfordring til deg som har lyst til å begynne å lage mat fra bunnen, og det er:
Start enkelt og ha det gøy mens du lager mat!
Tenk på alt det positive ved matlaging fremfor å se på det som en kjedelig ting du bare gjøre.

“Det beste er når du er ferdig og faktisk får spise maten du har laget!”, mener David.

For deg som vil bli inspirert anbefaler ungdommene ved 2IB å sjekke ut matlagingsvideoer i sosiale medier. Vi kommer til å dele mye inspirasjon på Unge Kokker sin Instagram og Facebook. Blir du også med?!!

Bruk gjerne #ungekokker og #BliMed2021