Lillie 17 år lærer familien å redde mat

Fra Venstre: Lillie Atfeline Abrahamsen, journalist og fotograf fra Adressa i Matredderhuset Trondheim 2020

En undersøkelse fra vår 2020 viser at ungdom ikke er like bevisste på matkasting som resten av befolkningen. Dette gjelder ikke alle, noe matredder Lillie er et bevis på. Hun forteller oss om sitt engasjement for miljøet og å redde mat!

Hver og en av oss som bor i Norge kaster årlig nesten 43 kilo med spisbar mat. Visste du at middagsrester og brød er noe av det vi kaster aller mest? I følge en landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Too Good To Go er unge i aldersgruppen 18 til 25 år ikke like bevisste på matkasting som resten av befolkningen. Mange ungdom har derimot et stort engasjement for miljøet og matsvinn.

Lillie Atfeline Abrahamsen på 17 år fra Trondheim er med!!
Og har et brennende engasjement for å redusere matsvinn og hun forteller oss hva slags endringer de har gjort hjemme for å kaste mindre mat.

“Jeg begynte å engasjere meg for klima, miljø og global oppvarming på barneskolen, men det var først i 10. klasse at jeg lærte meg mer om matsvinn. Det er verken bra for miljøet eller økonomien!”

Lillie begynte å finne ut hva hun selv kunne gjøre hjemme for å kaste mindre mat og fikk etterhvert familien med på laget.

“Det var egentlig ganske lett å få med familien, men ikke alle tok det helt alvorlig og var ikke helt med fra start. Noen i familien kastet vanligvis mye uten å tenke over det, og vaner kan være vonde å vende. Men nå er alle bevisste og vi har god kontroll på det vi kaster.”

Familien til Lillie handler nå kun 1 gang i uka. De planlegger godt og spiser opp det de har. Lillie mener det er viktig å være bevisst på at mat ikke trenger å kastes selv om det er gammelt eller ser litt dårlig ut.

Potetskrell og gulrotskrell går i søpla, ellers er det svært lite mat som kastes hjemme hos Lillie. Hun har noen enkle tips til de som vil kaste mindre mat selv:
– Skaff en oversikt over hva du har hjemme, slik at du ikke kjøper mer av det du allerede har

– Planlegg innkjøp og kjøp sjeldnere. (Ps: Bli gjerne med foreldre i butikken. De er ikke alltid så bevisste..)

– Har du gammel mat i kjøleskapet så undersøk om det kan spises før du eventuelt kaster det. Se – lukt – smak!

– Salat kan for eksempel bli sprø igjen ved å legges i kaldt vann, slappe grønnsaker kan brukes i supper og gryter og gammel melk kan brukes i grøt eller vaffelrøre.

– Frisk opp eller lag alternative retter av gammel mat.

– Skjær bort om noe er dårlig.

Til andre unge som vil bidra til å redusere matsvinn vil hun si:

“Det er bare å tørre å ta initiativ. Det er viktig for miljøet. Prøv noe nytt! Det viktigste er å ikke være redd for å sjekke ut gamle produkter. Selv om det har gått ut på dato eller ser litt gammelt ut så trenger det ikke å være dårlig!”

Har du et smart tips om hvordan å redusere matsvinn? Send oss
en melding på facebook, instagram eller til kurs@ungekokker.no

For flere tips til å redusere matsvinn, sjekk ut www.matvett.no og
Too Good To Go

Blimed2021 Unge Kokker