Sammenheng mellom å spise frukt og grønt, og å føle seg bra?

Er det en sammenheng mellom det å spise frukt og grønt og det å føle seg bra?

En stor undersøkelse fra Storbritannia som sier at det kan være en sammenheng mellom inntak av frukt og grønt og psykiske helse ble nylig publisert. Men vil egentlig et ekstra eple om dagen “kurere plagen”?

Av: Mathilde Høgh Prestbakmo, Prosjektleder i Unge Kokker kurs og kompetansesenter

Det var NRK Trøndelag som først publiserte saken om en fersk studie der 10.000 barn og ungdom fra Storbritannia har svart på ulike spørsmål knyttet til egne kostholdsvaner, og egen psykisk helsesituasjon. Pressemeldingen som gikk ut fra Universitetet i East Anglia tidligere i september for å promotere studien, kan fortelle at undersøkelsen er den første til å se på sammenhengene mellom barn og ungdoms inntak av frukt og grønt, frokost og lunsj vaner – og deres mental helse. De sier blant annet at: “ Barn som spiser minst 5 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag hadde de høyeste scorene for mental helse”.

Kort oppsummert beskriver denne pressemeldingen at det ser ut til å være en tydelig sammenheng mellom det å ha et høyt inntak av frukt og grønt, og det å føle seg bra!

Bilde av frokost

5 om dagen er bra for magen (men hva med hodet?)

Føler vi oss bra, har vi det bra. Et balansert og variert kosthold gir oss den energien vi trenger til å leve aktive, gode liv. Samtidig kan vår mentale helse kanskje påvirke hvordan vi opplever den fysiske helsa vår: Har du det tungt er det kanskje fristende å trekke dyna over hodet og steke seg en frossen pizza, men føler du deg proppfull av energi frister det kanskje mer å stikke ut på fotballbanen med venner?

Når det kommer til sammenhengene mellom psykisk og fysisk helse, er det mye vi ikke vet. Selv om dette studiet peker på noen interessante sammenhenger kan vi ikke slå fast at at et sunt kosthold kurerer alt.  Forskning gir oss ofte en klassisk «høna eller egget situasjon»: er det frukt og grønt som gjør at man scorer bedre på psykisk helse, eller er det slik at de med god psykisk helse synes det er enklere å ta gode helsevalg?

For godt til å være sant?

Det er ikke sikkert at det å spise mer frukt og grønnsaker gjør at du får bedre mental helse – men det kan iallfall ikke skade. Sjekk alltid helseinformasjon du finner på nett opp mot offentlige kilder (Helsedirektoratets kostråd) før du tar helsevalg basert på nye, lovende funn om positive sammenhenger mellom kosthold og helse.

Journalister vil ofte “jage klikk” ved å skrive en sensasjonell overskrift (såkalt klikkagn eller clickbait) når de skriver om nye forskningsfunn. Er det som presenteres “for godt til å være sant”? Ja, så er det ofte, nettopp det. Så, som alltid, bruk nettvett og en god porsjon sunn fornuft når du navigerer i jungelen av helseinformasjon som finnes der ute!

Kunnskap om kosthold og ferdigheter innen praktisk, sunn matlaging kan bidra til at du står bedre rustet til å ta gode helsevalg for deg selv!

Unge kokker kurs og kompetansesenter jobber med mange ulike målgrupper, og har lang erfaring med tilrettelegging av matlagingskurs og foredrag for barn og unge, for utviklingshemmede og andre målgrupper. Vi vet at sammenhengene mellom kosthold, fysisk og psykisk helse er kompliserte. Samtidig vil vi bidra til å vise hvor GØY, og hvor LETT det er med sunn, bærekraftig matlaging!

Unge Kokker har nylig inngått et samarbeid med Mental Helse Ungdom der vi tilbyr digitale matlagingskurs til unge voksne med psykiske vansker. Dette er lavterskel kurs som skal bidra til å styrke kunnskaper om kosthold og andre matfaglige temaer, samt bidra til å øke ferdigheter innen praktisk, sunn matlaging. Vil du vite mer? Klikk her!

Ha en strålende høst videre!

Kilder:

Nettsak fra Nrk.no, publisert 4.oktober 2021: https://www.nrk.no/trondelag/barn-som-spiser-gronnsaker-og-frukt-har-bedre-mental-helse_-ifolge-ny-studie-1.15668936

Pressemelding fra Universitetet i East Anglia, publisert 27.september 2021: https://www.uea.ac.uk/news/-/article/children-who-eat-more-fruit-and-veg-have-better-mental-health

Landingsside for Mental Helse Ungdom- om Digimat prosjektet: https://mentalhelseungdom.no/vare-prosjekter/digimat/