Digimat

Et samarbeid mellom Mental Helse Ungdom og Unge Kokker

Gjennom nesten to år med redusert mulighet for deltakelse i aktivitetstilbud og sosiale møteplasser, har mange unge voksne kjent på nedstemthet, ensomhet og slitt med manglende motivasjon hva gjelder livsstil. Isolasjonen vi har hatt under pandemien har blant annet ført til at mange har fått en mer stillesittende hverdag med mye kos- og trøstespising. Dette ønsker Unge Kokker og Mental Helse Ungdom (MHU) å gjøre noe med. Med støtte fra Stiftelsen Dam er vi i gang med samarbeidsprosjektet «Digimat». Formålet med prosjektet er å bidra til bedre kostholdsvaner og bedre psykisk helse for 30 kursdeltagerne fra MHU, og for målgruppen generelt. Å fremme helhetlig helse er målsettinger begge organisasjoner har til felles, og det derfor svært gledelig at vi nå skal få forene våre krefter på dette området. 

Fra januar til mars vil det gjennomføres 8 digitale kurskvelder, der vi tilbereder enkle og smakfulle matretter som kan inngå i et balansert kosthold. I tillegg vil vi for hver kveld gjøre et tematisk dypdykk. Vi skal blant annet gjennom modulene «Mat og psykisk helse, «Smarte matvalg – enkle tips for en sunnere hverdag» og « Bli en matredder – bærekraftig kosthold i praksis». Deltakerne får tilsendt råvarer de skal tilberede gjennom hvert av kursene, som streames live fra HTH kjøkkenforum på Skøyen. Kursene har som målsetning å bidra til mestring på kjøkkenet, matglede og kunnskapspåfyll. Mens maten tilberedes vil dyktige kursledere med kompetanse og interesse for ernæring og matlaging dele råd og kunnskap som deltakerne kan dra nytte av i hverdagen. Målet er å skape en sosial arena for å sette fokus på sammenhengen mellom mat og psykisk helse, samt sette kursdeltakerne i bedre stand til å mestre eget kosthold. 

Kursene blir en arena for å kunne samles digitalt med både kunnskapsrike kursholdere, og andre som er i samme situasjon og kanskje sliter litt med motivasjonen for et godt kosthold. Til tross for at kursene gjennomføres med avstand er det fortsatt fokus på samhold gjennom uformelle samtaler i mindre grupper mot slutten av kurset. Dette gjøres i «breakout rooms» over Zoom, der målet er å snakke om hvordan kurset gikk, samtidig som man blir litt bedre kjent med hverandre. 

Høsten 2021 gjennomførte vi to testkurs med 10 deltakere, for å sikre kvaliteten og teste formatet på kursene. Dette var veldig vellykket, og vi ser nå veldig frem til å dele kunnskap, matglede og opplevelser med alle kursdeltakerne i Januar til og med Mars 2022.

Hver uke deles oppskrifter her på nettsiden vår og i SoMe.
Delta gjerne du også – bare å følg med og prøv ut oppskriftene som er enkle, rimelige og smaker skikkelig digg 🙂

Trykk på linkene under her – les eller last ned.

Oppskrift uke 1: Tacobowl
Tema: Smart mat for kropp, hode og klode