Frivillig i Digimat: Hils på Torunn!

Digimat er et gratis, digitalt og livestreamet matlagingskurs for personer mellom 18 og 36 år med ulike former for psykiske helseplager. Kursene har blitt gjennomført i januar, februar og mars 2022 og prosjektet er nylig avsluttet. Her fikk deltakere levert råvarer og oppskrifter på døra og lagde mat hjemme over video sammen med frivillige kursholdere og andre deltakere. Målet med kurset var å bidra til bedret psykisk og fysisk helse for målgruppen. Kurset er et samarbeidsprosjekt mellom Mental Helse Ungdom og Unge kokker og er støttet av Stiftelsen Dam. Vi har tatt en prat med en av de frivillige i prosjektet, Torunn Øvrevik.

Digimat
Torunn på livestreaming av Digimat. Takk til HTH Skøyen for lån av kjøkken!

Hei! Hvem er du og hva er bakgrunnen din?

Hei! Jeg heter Torunn og bor i Horten. Jeg har en bachelor i ernæring fra Høyskolen Kristiania og tar nå en mastergrad i matvitenskap ved NMBU. Ellers jobber jeg som kundekonsulent i Vertikal Helse.

Hvordan fikk du vite om prosjektet?

Jeg følger en av prosjektmedarbeiderne på Instagram og leste om prosjektet på hennes historie. Jeg syntes det hørtes ut som et utrolig viktig og engasjerende prosjekt, så jeg kunne ikke unngå å melde meg på!

Hva har vært din rolle som frivillig?

Jeg har vært med å holde digitale live streamede matlagingskurs for deltakere. Jeg har hatt ansvar for «prate»-delen og formidlet kunnskap innen ulike temaer innen kosthold og helse sammen med en annen frivillig som har laget maten. Etter kurset har vi delt deltakerne inn i mindre grupper og hatt digitale fellesmåltider. Det har vært veldig hyggelig å få hilse ordentlig på deltakerne etter kurset.

Hvordan har det vært å være frivillig i prosjektet?

Det har vært sosialt, lærerikt og utrolig hyggelig! Jeg var veldig nervøs før den første sendingen, men det har gått overraskende bra! Det er litt rart å prate til et kamera og noen ganger følte jeg at det ble mye surr, men responsen etterpå har bare vært positiv. Vi har vært en utrolig bra gjeng med frivillige og etter en lang periode med mye nedstengning har det vært hyggelig å gjøre noe sosialt og samarbeide med nye folk.

Har du lært noe nytt gjennom å være frivillig i prosjektet?

Ja, jeg har fått nyttige tilbakemeldinger og lært å bli mer komfortabel med å formidle kunnskap og skjønt at jeg trives godt med dette, og at dette er noe jeg håper jeg kan jobbe mer med fremover.

Jeg har også lært at man bare må hoppe i det – og at man lærer mye av å utfordre seg selv! Jeg har vært nervøs for alt det tekniske og utfordringer med å ha et kurs digitalt, men alt har latt seg løse, og vi har hatt det veldig gøy. Det er første gang jeg er frivillig, men jeg vil gjerne fortsette med dette i lignende prosjekter som engasjerer meg.

Hva tror du deltakerne har fått ut av kurset?

Jeg tror alle som har vært med, både deltakere og kursholdere, har fått noe sosialt og hyggelig ut av kurset. Mange bor alene, lager middag alene og spiser alene til vanlig. Vi har fått flere tilbakemeldinger om at det er synd at prosjektet snart er ferdig, så vi har oppfordret deltakerne til å opprettholde gruppene og fortsette med felles matlaging og sosiale digitale eller fysiske treff på egenhånd.

Har du noen tips til andre som vurderer å være frivillig for første gang?

Jeg anbefaler bare å hoppe i det! Man tenker kanskje at man har nok med skole og jobb og sosialt, men det er ofte bare snakk om noen timer i måneden og fullt mulig å få til. Man gir noe til andre, får nye utfordringer og lærer samtidig mye selv. Jeg vil absolutt anbefale å teste det ut!

Takk for praten, Torunn, og for innsatsen din som frivillig i Digimat!

Er du interessert i å være frivillig i et av Unge Kokkers prosjekter? Kontakt oss på kontakt@ungekokker.no, så holder vi deg oppdatert på prosjekter fremover eller registrer deg her.

Sjekk ut Unge Kokkers Instagram for oppskrifter og tips fra Digimat.