Matsvinn på menyen

Visste du at 1/3 av all mat som produseres ender i søpla? Frukt, grønnsaker og brød er noe av det vi kaster mest. Hver dag kastes 170 000 fullt spiselige brød i Norge! Det vil vi i Unge Kokker gjøre noe med.

Unge matreddere

I 2022-2023 vil vi arrangere gratis matredder-kurs for barn og ungdom i Oslo og Viken med fokus på å redusere matsvinn i hjemmet, redde «datovarer» fra butikkene og lage nydelig mat av råvarer som ellers ville blitt kastet. Gjennom prosjektet «Redd smart mat» arrangerer vi kurs for barn og ungdom i alderen 7 til 20 år med plass til ca. 14 deltakere per kurs.

I mai vant Unge Kokker Q-meierienes matredder-pris. Jippi!

«Søppel» ble til lunsj for 70 barn og ungdommer

Helgen 28-29. mai arrangerte vi kick off for prosjektet i Oslo. Vi hentet frukt, grønnsaker og annen mat, som egentlig skulle kastes, fra en lokal matbutikk. Slappe grønnsaker, varer som hadde passert «best før»-datoen og tørt brød ble forvandlet til herlig pizza, wok, smoothie, brødkrutonger, supper og desserter. Vi mettet hele 70 mager denne helgen!

Mer enn spisbart! Eksempel på mat som skulle kastes fra en lokal butikk i Oslo.

Hvorfor kaster vi mat?

Vi kaster mat fordi den nærmer seg utløpsdato eller har gått ut på dato, fordi den ikke virker fersk lenger, fordi den har feil form eller farge, fordi vi har planlagt feil, forsyner oss for mye, glemmer mat i kjøleskapet og fordi vi ikke vet hva vi skal lage av råvarene. Alt dette kan vi gjøre noe med!

Les mer om matsvinn i Norge og de siste rapportene her.

På våre kurs lærer barn og ungdom å overvinne «datoskrekken» og å bli vant til å se, lukte og smake på maten og ikke bare se på utløpsdatoen. Matvarer som er merket med «best før», kan fint spises lenge etter denne datoen. Ofte trengs det bare litt inspirasjon og kunnskap for å vite hva vi kan gjøre med råvarer som kanskje har mistet litt spenst eller ser litt annerledes ut. Brune bananer og yoghurt som har gått ut på dato, kan f.eks. smake nydelig i en god vaffeloppskrift!

Matredding er gøy! Pauline deltok som frivillig assistent og lagde sunn og crispy reste-wok.

Sjekk kjøleskapet!

Vi oppfordrer alle våre kursdeltakere til å ta en titt i kjøleskapet før de kommer på kurs. Finnes det noe i bunnen av grønnsaksskuffen eller bakerst i kjøleskapet (bak alle de ferske varene), som fortjener å bli spist? Vi sparer både penger og miljøet om vi blir litt bedre til å sjekke hva vi har i kjøleskapet – før vi går i butikken.

Følg oss på Instagram for flere tips til å redusere matsvinn.

Redd smart mat-prosjektet er støttet i sin helhet av Sparebankstiftelsen DnB.

Ønsker du å melde på ditt lag/forening/vennegjeng på Redd smart mat-kurs? Meld interesse her.

Matredding i praksis!