Sunn is = smart!

Sunn is i sommervarmen

Sommer og varme dager betyr ofte mer is til hele familien. Is skaper koselige minner, kjøler oss ned og hjelper oss å holde energi og væskebalanse oppe på lange sommerdager. Men kan vi finne sunnere alternativer til isen som finnes i butikken? Finnes det is vi faktisk kan kose oss med hver eneste dag i sommer, som er sunn både for kropp og sjel?

Kan is være sunt?

Dessverre inneholder is fra de fleste produsenter både mye sukker og tilsetningsstoffer. I tillegg er størrelsen på isene ikke tilpasset barn, og flere is på rappen en varm sommerdag kan fort resultere i et høyt sukkerinntak for et barn. Dette vil igjen gi økt metthetsfølelse, som kan føre til at barnet ikke vil spise den «ordentlige» maten senere på dagen. Å spise mange is en dag av og til er ikke så farlig, men å spise flere store is hver eneste dag hele sommeren vil kunne gi negative konsekvenser i lengden. Rapporter viser at norske barn og ungdommer spiser for mye sukkerholdig mat og for lite frukt og grønnsaker. Opp imot 21 % av barn og unge mellom 8 og 15 år er i dag overvektige/har fedme.

Les mer her: Kosthold og overvekt hos barn og unge bekymrer – FHI

Så hva gjør vi da når barna atter en gang spør etter is mens solen steker, og vi som foreldre lengter etter noen rolige minutter under parasollen? Ha et lager med smoothie-is klart i fryseren!

Isi-pisi nice cream: Smoothie-is til hele familien

Alle smoothie-oppskrifter kan enkelt bli til is hvis smoothien fryses ned i ispinne-former. Prøv f.eks. denne oppskriften og frys den ned: Hulken – Unge kokker

Nøkkelen til å få til en god smoothie-is er enkel; nok banan, søt frukt eller bær, avokado, litt væske og gjerne litt sitron. Fyll alle ingredienser i en blender, kjør på full guffe og frys smoothien ned i ispinne-former. For å gjøre ismåltidet mer fullverdig, kan det også tilsettes yoghurt, frø eller havregryn i smoothien.

Frossen banan smaker omtrent som is, og kan blandes med f.eks. kardemomme, kanel eller kakaopulver i en blender. Avokado og mango gjør isen creamy og digg.

Hjemmelaget is på 1, 2, 3.

Frossen banan på pinne

Ultraprosessert mat er industriproduserte varer som inneholder mange ingredienser som ikke finnes i et vanlig kjøkken. Dette inkluderer tilsetningsstoffer, stabilisatorer, emulgatorer, konserveringsmidler, fargestoffer, smaksforsterkere og kunstige søtstoffer. Eksempler på ultraprosesserte varer kan være leskedrikker, iskrem, potetgull, masseproduserte og plastpakkede bakevarer, kjeks, søtede frokostblandinger, frossenpizza, posesupper, pølser, kyllingnuggets, energibarer og godteri. Vi kjenner ikke fullt ut effekten av å spise mye av disse produktene, men det anbefales et føre var-prinsipp, da noen stoffer er vist å gi uheldige konsekvenser for tarmflora og vekt. Uansett er hjemmelaget is både enkelt, digg og billig!

Et godt alternativ til kjøpe-isen er å dele en banan i to, sette en ispinne i hver av delene og legge dem i fryseren. Og vipps; herlig banan-is noen timer senere, som små og store barn kan nyte i sommervarmen. Til helgekosen kan bananene dyppes i sjokolade og kokosmasse, mandelflak eller hakkede nøtter. Nam nam!

Smoothieverksted med Unge Kokker

I sommer skal Unge Kokker arrangere smoothieverksted på flere sommerskoler rundt om i landet, hvor barna blant annet skal lære å lage sin egen smoothie-is.

Vil du at vi skal komme på besøk hos dere i sommer? Kontakt oss på kontakt@ungekokker.no.