#SmartRestemat2024 – bruk hashtag!

Vi i Unge Kokker er matreddere og er opptatt av å redusere matsvinn. Årets kampanje er #SmartResteMat2024. Hver måned vil du finne innlegg om hvordan du kan bruke opp matrester på en smart måte, og  smakfulle oppskrifter på ulike ting du enkelt kan lage og samtidig redusere matsvinn.

Bli matredder, og la deg inspirere og motivere til å kaste mindre mat, du også! Sammen blir vi sterke, og hvis alle gjør litt vil det til sammen utgjøre mye i kampen om å bekjempe matsvinn!

Følg med i våre SoMe kanaler, og bruk hashtaggen #smartrestemat2024 på Instagram hvis du selv lager noe godt ut av restene dine ☺️👩🏼‍🍳

Bli med du også, da vel!

Hvor mye mat kastes i Norge?

Visste du at 1/3 del av all maten som produseres i verden kastes? Ja, du hørte riktig. Det er ufattelig mye. I 2021 kastet hver og en av oss i Norge over 40 kg mat per innbygger. Dette er mat som er spiselig.

Av all mat vi kaster i Norge, så kaster vi hele 22% frukt og grønnsaker. Det er jo både bortkastede ressurser og ikke særlig smart.

Spesielt når vi vet at ikke alle i verden får nok mat, og samtidig produseres det egentlig nok mat til å fø alle i verden. 🙁

Vi tror gjerne at maten må være helt fersk for å være god. Vi tenker ikke over at all mat har en verdi, og at vi kaster penger når vi kaster mat. . 

Hver dag kastes det 170 000 spiselige brød i NorgeDet kan jo nesten kalles kriminelt. Vet du hvor mye penger dette er? Det betyr at vi kaster 5.1 millioner kroner i søpla hver eneste dag.

Tenk hva man kunne brukt disse pengene til. Hver av oss kaster 9,3 kilo brød i året!

Hvorfor kaster vi mat? 

Bøndene kaster mat blant annet fordi maten ikke har den rette formen. Det er visse krav til form og farge som gjelder i norske og europeiske butikker, selv om f.eks. krokete gulrøtter smaker like godt som de rette.

Butikker kaster mat som har gått ut på dato eller har andre form for «feil». Forbrukerne, du og jeg, er de som kaster mest.

Vi bruker ikke sansene våre for å se, lukte og smake om maten fortsatt er bra. Vi planlegger ikke alltid hva vi trenger, og vi har ofte lite oversikt over hva vi har i skapene.

Dette kan du/dere gjøre noe med!

Bli en matredder – Kast mindre frukt og grønnsaker: 

Smoothie nøkkel: 30% bær, 30% frukt, 40% grønnsaker. Kan du lage en kan du lage 20!

Felles fremgangsmåte for alle typer smoothie: 

Skyll og skrell frukt, grønnsaker og bær.
1. Ha i f.eks. banan, mango, ananas avokado, yoghurt/kesam og eplejus i blenderen. Blendes til det har fått en smooth konsistens.
2. Tilsett frosne bær og grønnsaker. Kjør blenderen. Ha i litt kaldt vann om smoothien er litt for tykk.
3. Tilsett frø, nøtter eller havregryn.
4. Start blenderen igjen. Tilsett litt og litt kaldt vann til du har fått den konsistensen du ønsker. Smak på smoothien underveis. 

Tips: Om smoothien mangler litt sødme eller den smaker litt for mye grønnsaker, så tilsett mer bær eller frukt. Er den litt tung, “melete” og mangler syrlighet, så tilsett ananas, litt sitron/lime eller et grønt eple. 


Hulken 

3 never spinat
1 banan
1 eple
Saften fra 1 lime
1 neve nøtter/frø/havregryn 1 dl yoghurt 

1 dl eplejuice
Litt og litt kaldt vann for å få passe tykkelse