Smart mat på fritid – Smart mat og oppskrifter

I våre oppskriftshefte og videoer finner dere oppskrifter, tips og inspirasjon til matlagingen. Dere kan lage mat sammen, i mindre grupper, eller hver for dere. Ved hjelp av filmene og oppskriftsheftet passer dette til digitale aktiviteter.

Hva med å prøve dere på en digital spisekveld?

Anbefalt fremgangsmåte

Start med filmen: “Intro, hygiene og forberedelser”. Gå videre til filmen: “Hva er nok og riktig ernæring for ungdom”. Velg så en temafilm og lag en av matrettene dere finner oppskrift på i filmene eller oppskriftsheftene.

Tips: Oppskriften som er rimeligst å lage finner man i filmen om baking. Dette er en enkel gjærdeig som inneholder basisvarer mange allerede har. Deigen kan bli til 6 stk pinnebrød, 4 stk små pizzabunner eller 6 stk. pitabrød. Om ønskelig så kan deigen også deles i to.

Pizza er et sikkerstikk og man kan lett finne råvarer til fyll i eget kjøleskap. Ulike alternativer til pizzasaus er: tomatpure, rød pesto, hakket tomat eller ketchup. Til fyll trenger man litt ost, tomat, paprika og løk om man har, og evnt ta litt salami eller skinke på toppen. 

Pinnebrød er også enkelt og rimelig alternativ som smaker godt. Dryss litt kanel og sukker over så har du noe godt å kose deg med.

Videre er smoothies også rimelig og enkelt, men vær oppmerksom på at den krever at man har en blender eller stavmikser tilgjengelig.  Ta gjerne utgangspunkt i Unge Kokkers smoothie-nøkkel: 30% frukt, 30% bær og 40% grønnsaker. 

For at smoothien skal bli et komplett måltid så anbefaler vi å ha i en nevne med havregryn, nøtter eller frø. I tillegg tilsetter man yoghurt naturell og eple eller appelsinjus, og til slutt har man i kaldt vann. Start med litt og litt, til man har den konsistensen man ønsker.

Her kan man også lage sin egen smoothieoppskrift! Utfordre hverandre: Hvem lager den fresheste smoothien?!