Mikkel, Nicolay og Martinus lager suppa si sjøl

I Unge Kokkers verden henger et sunt kosthold, en god helse og ivaretagelse av miljøet, tett sammen med smaksrik og spennende mat. Lag suppa di sjøl handler om å komponere egne supper fra bunnen av med bruk av lokale og kortreiste råvarer. Elever ved 9. trinn på elleve forskjellige ungdomsskoler i Trøndelag har fått lære om temaer som lokalmat, bærekraftig mat, mattradisjoner og matsvinn, samt lage supper fra bunnen av ved bruk av lokale råvarer. 

I 2022 har Trøndelag fått status som European Region of Gastronomy. Unge Kokker stiller spørsmålet: Hvordan skal vi kunne kalle oss et matfylke uten at man jobber fra bunnen, med ungdommene, som er de som skal videreføre regional mattradisjoner og lokale råvarer?

Ungdomsmedvirkning er grunnmuren i alt Unge Kokker gjør. Derfor har vi tatt en prat med Nicolay, Mikkel og Martinus som går på 9. trinn ved Hitra ungdomsskole. Her hadde Unge Kokker kick-off for prosjektet på kokkens dag 20. oktober 2020, og ungdommene fikk prøve å lage suppa si sjøl!

Matkultur og kortreist mat

Nicolay, Mikkel og Martinus trekker frem matvarer som fisk, poteter, kål og viltkjøtt når de blir spurt om norsk matkultur og tradisjonell norsk mat. Alle er enige i at vi kan kalle Trøndelag et matfylke. De mener fylket har en rik matkultur og masse forskjellig å velge i: Fersk fisk og sjømat, lam, hjort, honning, ost, gulrøtter og poteter, blant annet.

De hadde ikke tenkt så mye over dette med kortreist mat før de lærte om det i forbindelse med Lag suppa di sjøl. Nå er alle enige i at det er viktig, både for miljøet og for lokalsamfunnet. Martinus trekker frem at kortreist mat også er viktig for å bevare kulturen.

Da guttene deltok på Lag suppa di sjøl fikk de blant annet smake på kamskjell. Det var ikke alle som hadde smakt det fra før, men alle likte det. De synes det gøyeste med å lage mat er å se sluttresultatet, men Nicolay trekker frem at det er gøy å gjøre litt forskjellig fra gang til gang – eksperimentere og improvisere litt!

Smart mat for ungdom

Når vi spør hva som skal til for at ungdom skal klare å spise sunt svarer Mikkel at smak er det viktigste. “Det går an å ha en mellomting”, sier Nicolay. “Det trenger ikke være bare gulrot, men trenger heller ikke bare være biff. Det kan være noe imellom”.

Til deg som har lyst til å bli med og lage din egen mat fra bunnen har guttene én ting å si: “Det er nå bare å prøve seg frem!”. Ikke vær redd for å feile. Husk også at det ikke er farlig å be om hjelp.

Bruk restene dine!

Nicolay, Mikkel og Martinus har disse tipsene for å kaste mindre mat:

De tror mye matsvinn skyldes at folk velger det som ser best ut, selv om det andre også kan være bra. I tillegg kjøper folk for mye mat eller planlegger ikke godt nok, slik at maten ikke blir spist opp. Man kan lage mye godt av rester, som gryterett, lapskaus, pizza og omelett. Alle guttene er enige i at det går fint å spise mat som har gått ut på dato. Ikke kast mat bare fordi “best før” datoen har gått ut, men lukt og smak først. “Hvis det smaker og lukter bra så har det ikke gått ut på dato på en måte”, sier Nicolay.

Guttenes oppfordring til andre er: Bruk restene dine!

Prosjektet Lag suppa di sjøl støttes av Sparebanken 1 Midt-Norge.

Klikk her for å lese mer om bakgrunnen for Lag suppa di sjøl.